2013. december 31., kedd

B.U.É.K.


Hihetetlen, hogy az Apróság, aki még a nyáron is kizárólag németül volt hajlandó kommunikálni:
  - Kérsz inni?
  - Ja.
  - Labdázzunk?
  - Ja!  - most elém áll mind a hetvenvalahány centijével, megfogja a kezem és közli kicsit rekedten:
  - Kettő gyűjűd van.
És tényleg. Imádom.
"Hát csalódtunk valaha bennem?!" - kérdezi Brad Pitt egyik filmjében és ez annyira "Mr. Darcy"-s, hogy feltétlenül meg akartam írni. És még egy a világhálóról: "hagymaszeleteléskor nem azért sírok, mert csípi a szememet, csak rossz, hogy nem a kocsmában vagyok".
Szerintem ennyi lesz idénre, kívánok minden jót és szépet, magunknak is, egészséget, szeretetet, gyorsan elillanó kamaszéveket, üzleti és magánéleti sikereket és még egy egészen kicsi titkos kívánság kizárólag önzésből: Arankát vissza a könyvtárba!
(Tegnap voltam, vacak volt nélküle.)


2013. december 25., szerda

Ó, szép fenyő...

 Végül is mégis csak lett Karácsony. Vettem egy csukott esernyőt (fenyőfa gyanánt) tényleg nincs több ága max. 6. "Mr. Darcy" belefaragta. Ferdén. Mindig ferde. A Kamasz megjegyezte:
  - Ez minden idők legrondább fája.
  - Pszt, még meghallja! Majd kicsit több díszt teszünk rá - csitítottam. Mire ő felröhögött:
  - Erre? Hová??
De végül több doboznyi gömb, három égősor, boák végtelen tömege és ezüst lametták beborították Őrondaságát. Így már majdnem szép. Közben hallgattuk a "vidék rádióját": "lecsókolnám a százéves ráncokat" brrrrr! "a szándék meleg" hűűű. Végül elérkeztünk a karácsony mélypontjához: egy fiúbanda karácsonyi reggae nótájához. Következő szentestére be kell szereznem egy cd-t, hogy fadíszítés közben nálunk is a Csendes éj és az Ó, szép fenyő szóljon, hogy kellően csillámporos, angyalkavárós hangulatba kerüljünk, mert ez a tegnapi elég nonkonformistára sikeredett. A hangulatot megmentendő gyújtottunk csillagszórókat, bontogattunk ajándékokat, édes kis porcelánt vettek nekem a vintage konyhámba. A kamasz kapott koktélruhát (fellépésre mindig kell valami új darab) nézegette:
  - Mi ez?
Édesapja segítőkészen:
  - Gúnya...
Végül Mr.D. elvitt bennünket karácsonyi fényeket nézni. Én meg cserébe csináltam neki melegszendvicset. Príma kis karácsony.

2013. december 24., kedd

Feliz Navidad

 Minden kedves barátomnak, követőmnek, kommentelőnek, ismerősnek, szomszédnak, rendszeres vagy betévedő olvasónak kívánok minden jót az ünnepekre! 
És egy ajándék Murphy (csak a szeretet miatt):
"Az anya-kamasz kapcsolat lényege, hogy nincs olyan kamasz, aki embernek tartaná az édesanyját. Ami az anyának korai, az kamasznak már tavaly is későn lett volna.
Utóirat: azért a gyerekek jók is tudnak lenni. Milyen megható például, amikor emlékeid között kotorászva ilyen macskakaparásokra bukkansz: "Mami, ne haragugy, hogy eltörtük a teáskannát, azért mi nagyon szeretünk téged".


2013. december 23., hétfő

Fő a

 biztonság! "Mr. Darcy" egyik halálfontos beosztásában tűzvédelmi megbízott volt. Ez valahogy rögzült nála, úgyhogy tűzoltó- valamint szénmonoxid-jelző készülékekkel is fel vagyunk szerelkezve és random elismétli azok rendeltetésszerű használatának szabályait, utána meg kikérdezi. A Kamasz egyre-másra cserélődő osztályaiban szinte pironkodva emeli a kezét, amikor az első órák valamelyikén elhangzik a szokásos kérdés:
  - Van-e valakinek otthon tűzoltó készüléke?
Mert másnak azért nem szokott lenni.
A szénmonoxid-jelző az meg kimondottan alamuszi egy dolog: szépen megvárja, hogy lefeküdj, határozottan csak az első álmodból szeret éles vijjogásával felverni mikor is nem, nem az az első reakciód, hogy ajtót-ablakot nyiss, mert mérgező a levegő (hogyisne, hogy még a szomszéd utca is hallja?!), hanem, hogy ezt az izét minél hamarabb elhallgattasd. Felkapom tehát és kiviszem, hogy friss levegőt kapjon. Mr. D. szerint nem így kell. Hanem ott az a kis gomb, csak meg kell nyomni és szellőztetni. De legtöbbször nincs itthon mikor ez történik. Viszont a múltkor... ő is infarktus-közeli állapotba került a sivítástól, kibotorkált az ágyából, vakon tapogatózva leverte levette a készüléket, őrülten végignyomogatott rajta mindenfajta gombot (többször is!), majd egy dinamikus sprinttel kivitte a levegőre. Elmélet és gyakorlat, ugye.

Ajándékozós csajklub

 Eljöttek megint. Mindenki díszes kis tasakokkal, csemegékkel felpakolva érkezett. Ettünk-ittunk, ajándékok cseréltek gazdát: lekvárok, zakuszka, csokoládék, mézes mécsesek, tonkabab és keleti fűszer, fűszerolaj, torta és gyönyörű kézimunkák: horgolt kendő, neszi, bagolykák, gyöngyfűzött nyaklánc, angyalka és üvegmatricás bor. És azok a párbeszédek:
  - Ugye, nem fáztok? Egész nap tüzeltem.
  - Meg be is gyújtott...
Ez tipikus példája a "földön már láttam, de még sohasem ettem"-kategóriának...
  - Ettük a vásárban a lángost és minden falatnál megjegyeztük, hogy  "pfúj, ronda is meg drága is, minek költöttünk rá?!"
  - Na én pont ugyanígy vagyok a sógoromékkal!
Ittuk a forralt bort.
  - Van száraz kivitelben is.
  - Nekem jó a nedves...
És a jelszó: "ami nem fogy el, az ott marad!" Egy csomó finomságunk lett. Meg torta. És fagyi.
Köszi csajok, hogy itt voltatok!

2013. december 19., csütörtök

Nézőpont kérdése

 Vettünk a barátnőmmel két tökéletesen egyforma, divatos derékmelegítőt. Ajándék lesz. Karácsonyi. Kamasz lányoknak. Ő hazavitte és a férje (fiús apa) megkérdezte:
  - Mi ez a szoknya?
Én hazavittem és mutattam "Mr. Darcynak"(segítségképpen: lányos apa). Mire ő:
  - Mi ez?
  - Szoknya - gondoltam leegyszerűsítem a dolgot, végtére is pasiból van.
  - Ez biztos nem szoknya!

2013. december 18., szerda

Kis reggeli ornitológia

 Furcsa sivítás hallatszik kinn korán reggel.
  - Gumikacsa - így "Mr. Darcy" okosan.
  - Szerintem varjú.
  - Nem.
  - Akkor harkály.
  - Nem.
  - Jó, akkor gumikacsa!

2013. december 17., kedd

Intelligens

 Fotózom az adventi koszorúmat.
 A gép kiírja: "pislogás felismerve".
 Szerintem az a sunyi kis ezüst lehetett a szélén...

Eltérő...

 Én (tökéletes melankolikus):
  - Jaj, annyi a dolgom még, (4 és fél óra múlva jönnek a csajok!) porszívózni kell meg szanitert súrolni, a konyhában ott az elrontott sütemény, a Listám legalább húsz pontból áll, karácsonyi dekoráció kellene az ablakba, de akkor ablakot is kell mosni, mert ha valaki ki akar nézni, hát rögtön látja, hogy piszkos!
"Mr. Darcy" (békés flegmatikus):
  - Ha valaki ki akarna tekinteni, mondd neki, hogy erre a célra használja nyugodtan a hálószobánk ablakait, azok ugyanis tiszták!

2013. december 14., szombat

Csk

 Csajklub lesz ma. Voltunk már a tetőtérben, a konyhában, most a Kamasz szobájában leszünk (nagylelkűen átengedve). Ez azért van, csajok, hogy mindenki apróra megismerje a kéglit. Legközelebb a fürdőszobában bulizunk, hozzatok fürdőrucit, majd egymást váltjuk a sarokkádban! De előre szólok, hogy arra a napra, amikor a hálószoba kerül sorra "Mr. Darcy" is bejelentette csatlakozási szándékát.

2013. december 12., csütörtök

Milyen?


 - Milyen ruhában mész a fellépésre?
  - Fehérben.
  - Milyen fehérben?!
  - Fekete-fehérben.

2013. december 10., kedd

Sportszelet

 A szokásos utunkhoz (kollégisták fuvarozása Szegedre) most barátnőm is betársult. Igyekeztem a kamaszok lelkére beszélni:
  - Szóval, jön a barátnőm is velünk és mivel szeretném a barátságát továbbra is a magaménak tudni, arra kérnélek bennetek, hogy piperés udvariassággal csacsogjatok egymással az úton! Gondoltam, megjutalmazom egy-egy sportszelettel azt, aki kibírja, rendben?
"Mr. Darcy":
  - És aki nem sz.rja le...
Nagy vihogással belementek az alkuba.
Barátnőm beszállt és lendületesen mesélni kezdett egy történetet, amelynek tizedik másodpercében kicsusszant egy sztornózandó kifejezés. Én felhördültem:
  - Sportszelet!! - mire erősen röhögni kellett, később beavattuk őt is, már amikor levegőt tudtunk venni. Így folytatta a mesélést:
  - Na, ti olyan sportszelet, sportszelet, sportszelet nőt még nem láttatok!
A célállomáson virtuálisan kiosztottam a kamaszoknak az édességet és hálásan megdicsértem őket. Tudnak ezek, ha akarnak.

2013. december 9., hétfő

Délvilág


"Három szegedi és egy bécsi kutató a minap közlésre elfogadott cikkében igazolta a híres matematikus, E. M. Wright 1955-ben publikált, egy késleltetett dinamikus rendszer megoldásai viselkedésére vonatkozó sejtésének nagy részét."
  - Te, én még azt sem értem, hogy ezek mit igazoltak?!
Erre "Mr. Darcy" bölcsen:
  - Hát...a nagy részét!



( Délvilág 2013.december 9 13.oldal Rakéta és tőzsde c. cikke )

2013. december 8., vasárnap

Szeretet

 Van abban valami szívmelengető, hogy csak átszaladsz egy kis citromléért és rögtön a világ legkedveltebb lénye leszel:
  - Dóóója, gyeje, Dóója, csüccs ide le, gyeje, gyeje, Dóója, pisilek neked, jó? Gyeje.

2013. december 7., szombat

Julika mesélte

 hogy az ő utcájukban nemrég kezdődött a csatornázás és már minden özvegyasszony elkelt. Némelyik többször is.
És most készítsünk együtt kis kopogtató-díszeket, asztaldísz-kiegészítőket, vagy esetleg csomag-dekorációt a karácsony szellemében. Biztos nem itt láttam először (talán tavaly valamelyik külföldi blogon) viszont tagadhatatlanul Levendulalány juttatta eszembe, hogy ez milyen jópofa dolog. Bár az ő blogján is nagyon szépen látszik a dolog, én mégis megmutatnám lépésről lépésre, csak a gyengébbek kedvéért.
Végy egy csomag levegőre száradó gyurmát. Jó, tudom, hogy előbb-utóbb a legtöbb megszárad a levegőn, ez azonban különleges cucc, hobbyboltban juthatsz hozzá kb. 700,-Ft. Burkolatától megfosztva így néz ki:

 Kézzel könnyű megmunkálni, szükség esetén pici vízzel puhítható. Kinyújtottam vékonyra.
 Amire még szükség van: pár csipke darab, sütikiszúrók.
 A csipkéket ráfektettem és nyújtófával belenyomtam a gyurmába.
 Ha lehúzod ilyen szép mintája lesz.
 Most jöhetnek a sütikiszúrók.
 Folpackra kerültek száradni, miután egy szívószállal kilyukasztottam őket. Hőmérséklettől függően 1-2 nap alatt szárad meg. Körömreszelővel eltávolítottam a sorját, ha maradt rajta esetleg.
Ezután lehet színezni vagy maradhat natúr fehér színű is. Én a saját koszorúnkra fehéren hagytam, de csináltam színeset is, csak az meglepetés lesz és még nem akarom megmutatni, de ajándékozás után felteszem ide. Egy kis szaténszalag jó kiegészítője lehet.


Ez a mi asztaldíszünk egy részlete, de mutatom majd egészben is. Ha kisgyermekkel készítitek, nagyszerű játék, viszonylag könnyű elkészíteni, élvezni fogjátok és mint azt mondtam az elején, sokféleképpen felhasználható.

2013. december 4., szerda

A cica

 nagyon társaságkedvelő. Különösen reggel. Ha felállok a karosszékből, azonnal belekanyarodik és mély álomba szenderül. Visszatérve tétovázom a szék előtt, mire "Mr. Darcy" készségesen:
  - Lepöcköljem neked?!

Kora reggel

   - Nálunk még ne húzd fel a függönyt, vagyis... az ablakot!

       (Valójában redőny az istenadta, de gondolom eddigre már átjött.)

2013. december 3., kedd

Kreatív, ha-ha

 Lényem kolerikus fele izgatottan kizargatott a hideg konyhába reggel 5-kor: gyerünk, annyi a tennivaló, gyertyaöntés, kopogtatók, asztaldíszek készítése... majd négy és fél órával később "Mr. Darcy" is megjelent, ott talált az idegbaj határán: egyik kezem vérvörös az ételfestéktől (nem, a gyertyaviaszt nem fogja be), a másik kezem körmei feketék a koromtól (lemoshatatlan) és minden flegmatikus kedvességét beleadva megkérdezte, hogy mennyibe is kerülne az a négy gyertya és szívesen áldozna rá ezer forintot, csak nyugodjak már meg végre. Ekkor pakoltam össze villámgyorsan a gyertyaöntős dobozt. Sohadesohadesoha...