2014. június 1., vasárnap

"Tüzesek, mint a grill"

 Városunkban, ami az óriásplakátok szlogenje szerint "nem csak hagyma", viszont a művelődési házunk - Hagymaház, a fürdőnk - Hagymatikum, ahol nem csak szobra van a hagymának, de fesztiválja is, sőt most már grillfesztiválja is. Itt jártunk tegnap. Ez egy jó hangulatú, modern piknik, annak kényelmetlensége nélkül, értsd: nem kell kockás pléden kucorogva hangyák között szendvicset majszolni, hanem igen jó kemencékben és grillezőkön lehet sütögetni, majd szépen megterített asztaloknál elkölteni az ebédet a szabadban. Nagyon jó szokott lenni a hangulat és ugyan valamilyen szinten verseny is (be lehet küldeni zsűrizésre az elkészült ételeket), de nem ritka, hogy a szomszédok átugranak egy kis borsért, egy nyújtófáért, vagy egy nagy késért és mindenki igyekszik segíteni. Vidám és barátságos az egész rendezvény és hál' Istennek egyre népszerűbb! Sokan csak kisétálnak, bámészkodnak, élvezik a zenét, (mi, mondjuk a csendet is...) a családtagok pedig beesnek ebéd tájékán. Kibővült csapatunk most piknik-kosarat állított össze, ezt küldtük a zsűri elé. Íme a tartalma: - Szilvalekváros-töpörtős csiga kemencében sütve - Erdő illata szendvics: bükkfán füstölt (igazából tölgyfán, de a megbeszélésen félreértődött) lisztből készült sokmagvas bagett, szarvasgombás-vörösboros pácban érlelt grillezett szűzpecsenye szarvasgombás sajttal, illatos gombákkal, grillezett paprikával, friss salátával, lilahagyma lekvárral - Gyümölcsös lepény kemencében - Levendulás limonádéval. Szerintem ízlett.
 Azután mi is megebédeltünk, Marcsi elég sok interjút adott, fényképezték is rendesen, ilyenkor mi vettük át a posztját (nem, annál a szénné égett tepsinél nem én voltam az ügyeletes), kijöttek a családtagjaink, jöttek barátok, Sziszi is, megvolt a napi cukiság: Jutka kis unokája, aki az óriási lárma közepette olyan édesen mosolygott fogatlanul mindenkire, mintha csak otthon lenne. Ilyenkor rendszerint megjelenik a Hagymanó, promotálni a Hagymatikumot, most se volt másként. És az még rendben van, hogy a figura előtt álló tetőtől talpig lánynak látszó fiatal léggömböket osztogatott a gyerekeknek, de miután elfogytak, kedvesen odafordult egy hároméveshez, hogy "akarsz kezet fogni Hagymanóval?", mire a kicsi végigmérte a cirka 180x150 centi plüsst és rémülten elszaladt. Ijedtében a léggömböt is elengedte.
Ez volt tegnap, jó volt.

10 megjegyzés:

Limara írta...

vártam már a beszámolót! :) annyival kiegészíteném, hogy nyertünk is, és az ételek mellé kellő mennyiségű pálinkát is ittunk, mert ugye elég hideg volt! :)

Jutka írta...

Szuper "Dóris" beszámoló a nagy napról :)
Csuda jó volt, csak a vége felé fáztam..... pedig még a pálinka sem fogyott el :)

Kavics írta...

Mennyi finomsag, jo hangulat! :-)

Medora írta...

Tényleg jó volt, a pálinkát utólag tagadom. De hideg az volt.

jutka írta...

Köszönöm Dóri!

anyus írta...

Off: milyen a Hagymatikum? Az eddig kimaradt nekünk.

Medora írta...

Jutka, én is szeretlek, tudod.
Anyus, az valami gyönyörű,(korábban postoltam, amikor voltunk bejáráson a nyitáskor, csomó képet is készítettem talán két éve májusban) egyszer látnotok kell! Gyertek el, szívesen látunk, annyi programot csinálhatunk: van még lombkoronasétányunk, át lehet csúszni hevederen a Maros felett, van inga, amivel felhúzzák a delikvenst magasra és kileng a víz fölé, van kalandpark, lehet fára mászni hevederrel és a Maros is elég szép. Mikor jöttök?

anyus írta...

Hű, ez jól hangzik, köszi :) Hátha a nyáron sikerül eljutnunk.

anyus írta...

Mármint ezen a nyáron :D

Medora írta...

Várunk szeretettel.