2011. február 18., péntek
Egy kis "gyep"
Ez ugyan nem egy gasztro-blog, mégis szeretném itt közzétenni a mai ebédünket. Reform konyha terén mi nem vagyunk egy úttörő család. Kimondottan a magunkénak éreztük a főzőshowban egyik celeb kijelentését, miszerint: "Mi nem eszünk gyepet." Néhány éve azonban ez a hozzáállás drasztikusan megváltozott, amikor beköltözött hozzánk a tökmagolaj. Első ránézésre gusztusosnak se, ehetőnek se tűnt, "Mr. Darcy" azonban olyan áhítattal locsolgatta vele a salátáját(!), hogy gondoltam: megkockáztatom. Azóta kiirthatatlanul "csövezik" a hűtőnkben, sőt mostmár a fagyasztóba is beóvakodott. A Dunántúlon vásároljuk, szigorúan magyar termelőtől. Álljon itt egy rövid leírás fontos élettani hatásáról:
"Mivel a tökmagolaj igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat ezért kiválóan véd a szabadgyökök káros hatásaitól. A szív és érrendszeri betegségek ellen a kedvező zsírsav összetétele miatt védő hatása van. A vér koleszterin össszetételét kedvezően befolyásolja. Jó hatással van a prosztatára, a húgyhólyagra és a simaizmokra.
Nyomelemek: Foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán.
Vitaminok:E, B1, B2, B6, A, C, D.
Egyéb anyagok:
Növényi szteroidok: D5, D8, de kifejezetten magas a D7 szterol tartalma, továbbá tartalmaz még aminosavakat és egy curcubitin nevű vegyületet."( Forrás:Wikipédia)
Tehát az örök élet innentől bebiztosítva. Szóval az a fekete enyőce ott a saláta jobb oldalán, igen róla zengett fentebb az óda. Mellesleg grillezett házi olívabogyós sajttal ettük, de ennek az élettani hatásáról semmit nem tudok. Csak azt, hogy finom volt.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Régóta szemezek vele, de most már biztos veszek egy üveggel:)
És csak salátára használod?
A tökmagolaj egy csoda, főként ha az Őrségből származik!:) Azt nem írtad, mennyire tetszett a grillezett sajt.
Ez meggyőző volt, lehet, hogy én is kipróbálom.
Csak bátran! Az őrségi a legjobb, mi is ott vásároljuk. A házi sajtot pedig a tejpiacon. Mennyei volt!
Megjegyzés küldése